İzmir’de Gezilmesi Gereken Müzeler
Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir, hem sahip olduğu çeşitli tarihi mekanlarla hem de sunduğu modern yaşamla turistlerin uğrak destinasyonlarından biri haline gelmiştir. İzmir gezisi esnasında görmeniz gereken birçok tarihi eser ve doğal güzellik mevcuttur. Bu metinde sizin için İzmir’de gezilmesi gereken müzeleri listeledik.
İzmir Arkeoloji Müzesi
İzmir gezi rehberimize İzmir Arkeoloji Müzesi ile başlıyoruz. Konak’ta Bahribaba Park’ta yer alan bu müzede sergi salonları, laboratuarlar, depolar, fotoğraf odaları, kütüphaneler ve konferans salonları bulunmaktadır.
İzmir Arkeoloji Müzesi 3 katlıdır ve katlarda farklı sergi alanları yer almaktadır. Müzeyi gezerken Arkaik, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli eserleri inceleyebilirsiniz. Tarih öncesi dönemlere ait aletler ve çeşitli yemek pişirme gereçlerinin yanı sıra Yunan ve Roma dönemine ait heykel, büst, portre ve maskeleri görmek için İzmir gezinize bu müzeyi eklemenizi tavsiye ederiz.
İzmir Etnografya Müzesi
Arkeoloji Müzesi ile ortak bahçeye sahip olan İzmir Etnografya Müzesi, ziyaretçilerine İzmir’in 19. yüzyıldaki sosyal yaşantısından kesitler göstermeyi amaçlar. Bu müzede 19. yüzyılda önem arz eden ancak endüstrileşmeyle gittikçe azalan el sanatları sergilenmektedir. Sergilenen el sanatları arasında tenekecilik, nalıncılık, çömlekçilik, göz boncukçuluğu, tahta baskıcılık, halı dokumacılığı, urgancılık, keçecilik ve saraciye yer almaktadır.
Neoklasik tarzda inşa edilmiş bu müze, geçmişte İzmir’deki sosyal yaşam hakkında önemli bilgiler veren ve gezmesi keyifli bir müzedir. Bu sebeple kesinlikle İzmir’de gezilmesi gereken yerler arasındadır.
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
Konak’ta Kültür Park Fuar Alanı içinde yer alan İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Arkeoloji Müzesi’nin kapasitesinin dolması üzerine açılmıştır. 3 binadan oluşan müzenin bir binasında taş eserler, bir binasında seramik eserler ve bir binasında da değerli eşyalar sergilenmektedir. Müzede Arkaik, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli eserler yer almaktadır. Arkaik döneme ait taş eserleri, Klasik döneme ait bronz heykel ve heykelcikleri, Hellenistik döneme ait heykeltıraşlık eserlerini ve Roma döneminin Yunanlardan etkilenerek ortaya çıkardığı heykelcilik eserlerini incelemek için İzmir gezi listenize bu müzeyi de eklemenizi öneririz.
İzmir Oyun ve Oyuncak Müzesi
Konak’ta yer alan bir başka müze ise Oyun ve Oyuncak Müzesi’dir. Dünyaca ünlü Türk seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından 2004 senesinde kurulan bu müzede, 1800’lü yıllardan itibaren pek çok döneme damga vuran oyuncaklar bulunmaktadır. Müzede, Ümran Baradan’ın dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı koleksiyon ürünler, 1930’lu yılların gerçek saçlı bebekleri, tarihleri 16. yüzyıla dayanan bebek evleri, düş gezgini Paul Lehmann’ın tasarladığı Lehmann oyuncakları ve İngiltere’deki Viktorya dönemine ait Nuh’un Gemisi oyuncağı yer almaktadır.
Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir gezinize keyif katacak bir duraktır.
Mask Müzesi
Konak ilçesinde uğramanız gereken müzelerden birisi de Mask Müzesi, Alsancak’ta yer almaktadır. Üç yüzün üzerinde esere ev sahipliği yapan bu müzenin 5 farklı kategorisi mevcuttur. Bu kategoriler; ritüel masklar, tiyatro maskları, anadolu maskları, ölüm maskları ve iz bırakanlardır. Türkiye’deki ilk ve tek mask müzesini ziyaret etmek isterseniz, İzmir’de gezilecek yerler listenize burayı da eklemenizi tavsiye ederiz.
Kadın Müzesi
İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Kadın Müzesi, İzmir Sanat ve Tarih Müzesi’ne yalnıza 740 metre uzaklıktadır. Müzenin kurulma amacı Anadolu kadının unutulmuş gücünü gözler önüne sermek olup 3 katında da farklı farklı konulara dikkat çekmektedir. İlk katta 19. Yüzyıla ait altın sırma işlemeli kaftan, bindallı ve cepkenler bulurken ikinci katta Kadınların toplumsal yaşamdaki çeşitli direniş hikayeleri anlatılmaktadır. Son olarak 3. katta ise koleksiyon eserler odaları vardır. Bu odalarda Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemine ait çeşitli eşya ve eserler sergilenmektedir.
Neşe ve Karikatür Müzesi
Konak’ta bulunan Neşe ve Karikatür Müzesi’nde Güngör Kabakçıoğlu, Eflatun Nuri Erkoç, Niyazi Yoltaş gibi ünlü Türk karikatüristlerin eserleri yer almaktadır. Bunun yanı sıra karikatür kitap ve dergi koleksiyonları da bulunmaktadır. Müze, günümüzdeki karikatüristlerin sergi amaçlı kullanmasıyla yaşayan müze özelliğine sahiptir. İzmir gezinizi neşelendirecek bu müze, Alsancak’ta sizi ağırlamayı beklemektedir.
Radyo ve Demokrasi Müzesi
Konak’ta bulunan Radyo ve Demokrasi Müzesi’nde yaklaşık 150 radyo, pikaplar, çok sayıda plak ve interaktif eser vardır. Müzenin düzeni, önemli olayları merkez olarak kronolojik bir sıranın takip edilmesiyle oluşturulmuştur. Ayrıca müzedeki dönem odalarında Winston Churchill, Ernesto Che Guavera, Mustafa Kemal, Salvador Allende ve Mao gibi önemli liderlerin konuşmalarını dinleme imkanı da bulabilirsiniz.
Müze, Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden olan Asmalı Ev’de yer almasıyla da İzmir’de gezilecek yerler listesinin önemli bir yerinde olma özelliği taşımaktadır.
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi
Bornova’da Ege Üniversitesi’nin kampüsünde bulunan Tabiat Tarihi Müzesi, dünyanın asırlar içerisinde geçirdiği evrimi gözler önüne serer. Türkiye’nin ilk akademik müzesi olmasının yanı sıra Türkiye’nin çeşitli yerlerinden getirilen 10- 15 milyon yıllık hayvan ve 350 milyon yıllık bitkiler ve omurgasız fosillere ev sahipliği yapmasıyla da İzmir gezilerinin uğrak bir noktası olmuştur.
4000’den fazla eşyanın bulunduğu müzede 6 salon mevcuttur; paleontoloji, kayaç ve mineral, kuşlar, giriş, genel zooloji, evrim ve karşılaştırmalı ostoloji galerileri. En zengin galeri mevcut 1168 obje ile paleontoloji galerisidir.
Sıradaki durağımız Tabiat Tarihi Müzesi’ne 1,16 km uzaklıkta bulunan Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi.
Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi
2012 senesinde Ege Üniversite’sinde açılan başka bir müze olan Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan kağıt ve kitabın serüvenini açıklamaktadır. Müze, kağıdın yolculuğunu geniş bir perspektiften gözler önüne sermeyi hedeflemektedir ve bu sebeple pek çok bölümden oluşmaktadır. Bu bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz; el yapımı kağıt üretimi demo odası, organik yazı malzemeleri, dünya renkli kağıtları, günümüz renkli kağıt sanatçıları, modern kağıt sanatı bölümleri, kitap sanatları, exlibris, matbaa, sanatçı kitapları, çocuk kitapları, kitap biçimleri, kitaplardaki ustalar, baskı teknikleri, minyatür kitaplar ve tipografi bölümleri.
Bornova’da yer alan müze, İzmir’de gezilmesi gereken müzeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi
Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi’ne 190 metre uzaklıkta yer alan Etnografya Müzesi’nde Balkanlar ve Anadolu giysileri sergilenmektedir. Düğün Evi, müzenin önemli bir bölümü olup kına ve çeyiz hazırlığı gibi düğün hazırlığı olaylarının 19. yüzyılda geleneksel bir İzmir evinde nasıl göründüğünü gözler önüne sermektedir.
19. yüzyıl İzmir sosyal hayatını gözlemlemek isteyen herkesin gezilmesi gereken müzeler listesine eklemesi gereken bir müzedir.
Atatürk Evi Müzesi
Alsancak ilçesinde 1. Kordon’da yani Atatürk Caddesi’nde yer alan Atatürk Evi Müzesi, bodrum, zemin, 1. kat ve çatı katından oluşmaktadır. Müzede o zamanların modasına göre döşenmiş salon ve odalar yer almaktadır ve bu odalarda çeşitli tablo, heykel ve vazolar mevcuttur.
Atatürk Evi Müzesi’nin en dikkat çekici odalarından biri, kütüphanedir. 408 Fransızca aylık ansiklopedi (1840-1913) ve Atatürk’le ilgili kitapların bulunduğu kütüphanede, maun toplantı masası, maun sandalye ve 2 yılanlı seramik vazo bulunmaktadır. Müzede Atatürk’ün İzmir’e geldiğinde bindiği kayık da sergilenmektedir.
Atatürk Evi Müzesi, İzmir’de gezilmesi gereken müzelerdendir. Sıradaki durak ise Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi’dir. Zübeyde Hanım’ın ismini taşıyan geminin 2014 senesinde müzeye dönüştürülmesi sonucu gemide, pusula, sağlık ve mutfak malzemeleri, solunum cihazı, barometre ve telgraf gibi eski alet ve cihazlar sergilenmektedir. Gemide aynı zamanda bir dönemin İzmir fotoğrafları da yer almaktadır. Konak sahilinde bulunan gemide, eğitim salonu ve atölyeleri de mevcuttur.
TCDD 3. Bölge Müze ve Sanat Galerisi/ Atatürk Vagonu
Alsancak Garı’nın karşısında bulunan TCDD 3.Bölge Müze ve Sanat Galerisi, 1993’de kuruldu. Müze için demiryolu eserlerin toplanması ve korunması gerektiği direktifini veren ilk kişi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Nafıa Vekili Behiç Bey’dir. 1800’lü yıllarda İngiliz tüccarlara ait olan bağdadi bir yapıya kurulmuş olan müzede buharlı trenlerin parçaları, eski yol yapım aletleri, lamba ve fenerler, daktilo gibi yazışma aletleri, eski hesap makineleri, vagon restoranlarına ait mutfak eşyaları ve sağlık gereçleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra müzede Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait bazı yazılı belgeler de sergilenmektedir.
Atatürk vagonu, müzenin önemli bir parçasıdır. Atatürk’ün yurtiçi gezilerinde ulaşım için kullandığı Beyaz Tren isimli treninin 9 vagonundan biri, bu müzede sergilenmektedir. Vagonda yatak odası ve yemek odası bulunmaktadır. Geçmişteki demiryolu ulaşımı hakkında detaylı bir inceleme yapmak isterseniz ve Atatürk’ün vagonunu ziyaret etmek isterseniz TCDD 3.Bölge Müze ve Sanat Galerisi’ni İzmir’de gezilecek müzeler listesine eklemelisiniz.
Efes Müzesi
Selçuk’ta yer alan Efes Müzesi, sahip olduğu Miken, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait eserlerle defalarca ziyaret edilmesi gereken bir müzedir. İzmir’de gezilmesi gereken yerlerden biri olan Efes Müzesi’ndeki eserler, bulundukları yerlere göre organize edilmiştir. Arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki bölümden oluşan bu müzede, 60 bini aşkın eser bulunmaktadır.
Peki, Efes Müzesi’ne nasıl gidilir? İzmir’deki Basmane Tren İstasyonu’ndan doğruca Selçuk’a ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Tepeköy Tren İstasyonu’na gidip buradan Selçuk’a da aktarma yapabilirsiniz.
Bergama Müzesi
İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan Bergama Müzesi’nde Erken Tunç döneminden Bizans dönemine kadar çeşitli eserler yer almaktadır. Bu sebeple İzmir gezisi ile ilgili yazımızda önemli bir yere sahiptir. Müzenin arkeoloji bölümünde çevrede yerlerdeki kazılardan çıkarılan antik yapı ve eserler yer alırken etnografya bölümünde ise Bergama’nın kültürel ve sosyal yaşantısını anlatan eserler bulunmaktadır.
Bergama Müzesi’nde laboratuvar, fotoğrafhane ve arşiv de mevcuttur.
Çeşme Müzesi
İzmir’in Çeşme ilçesinde yer alan Çeşme Müzesi, İzmir’de gezilecek tarihi yerlerden önemli birisidir. Bu müze, Sultan II. Beyazıt’ın 1508’de inşa ettirdiği Çeşme Kalesi’nin içerisinde yer almaktadır. Müzede Ildırı Antik Şehri’nden çıkarılan tanrı ve tanrıça heykelleri, gümüş ve bronz sikkeler, altın varak, amphoralar gibi eserler sergilenmektedir.
Key Müzesi
Türkiye’nin en büyük klasik otomobil müzesi olan Key Müzesi, araba tutkunlarını hayrete uğratmaktadır. 1800’lerin başından itibaren piyasaya sürülen otomobil ve motosikletlerin yer aldığı bu müzede, geçmişte kullanılan orijinal benzin ekipmanları, maskotlar, model otomobiller ve eşarplar da yer almaktadır. Murat Özgörkey ve Selim Özgörkey tarafından 7000 metrekarelik bir alana inşa edilmiş olan Key Müzesi, İzmir gezisinin önemli noktalarından biridir.
Tire Müzesi ve Tire Kent Müzesi
İzmir’in Tire ilçesinde yer alan Tire Müzesi’nde bölgedeki kazı çalışmalarında elde edilen heykel, lahit, kandil, kase ve vazoları sergilemektedir. Müzenin iki salonu mevcuttur; arkeoloji ve etnografya salonları. Arkeoloji salonunda sergilenen heykeller, mezar stelleri, mermer masa ayakları, mermer ve pişmiş toprak lahitler, cam eserler, pişmiş toprak yağ kandilleri, kronolojik sıra ile sikkeler, bronz yağ kandilleri, elektron ve gümüş sikkeler ile pişmiş toprak heykelcik parçaları ve çocuk heykelleri M.Ö. 3500 ila M.S. 1100 yıllarına aittir. Etnografya salonunda ise el yazması Kur’an-ı Kerim’ler, Osmanlı döneminde kullanılan seramikler, çeyiz sandıkları, nalyonlar, hamam ve şifa tasları, gümüş kadın ziynet eşyaları yer almaktadır. Tire Müzesi geçmişteki sosyal yaşamı ortaya koyan değerli bir müzedir.
Tire Müzesi’ne 420 metre uzaklıkta bulunan Tire Kent Müzesi’nde bakırcı, kalaycı, saatçi, çizmeci, semerci, urgancı, keçeci, hasırcı gibi mesleklerin malzemeleri sergilenmektedir. Tire Kent Müzesi’nin yetiştirdiği değerler arasında Tanju Okan, Yalçın Menteş, Nejat Uygur ve daha pek çok kıymetli isim yer almaktadır.
Ödemiş Müzesi
İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Ödemiş Müzesi, çadır formunda olup tek bir salondan oluşmaktadır. Müzede 1485 eser sergilenmektedir. Bu eserler, çoğunlıkla Eski Tunç Çağı (M.Ö. 3000), Arkaik (M.Ö. 700-480), Klasik (M.Ö. 30-M.S. 395) ve Bizans (M.S. 395-1453) dönemlerine aittir. Ayrıca Osmanlı dönemine ait sikke, süs eşyaları, bakır ve gümüş eşyalar ve giysiler de bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti dönemine ait el sanatları da müzede sergilenmektedir. Bir kısmı geçmişte Arkeoloji Müzesi ve Tire Müzesi’nde bulunan bu eserleri incelemek için İzmir gezisi listenize Ödemiş Müzesi’ni de eklemeyi unutmayın.